Šie maisto produktai gali tik pabloginti jūsų sveikatos būklę.
Didžiausią pavojų žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį, kelia greito maisto vartojimas / nuotr. depositphotos.com
Žmonės gali kontroliuoti aukštą kraujospūdį nuolat mankštindamiesi, palaikydami sveiką svorį ir atidžiai rūpindamiesi savo mityba. Taip pat ir šiuo atveju verta apriboti arba išbraukti iš raciono maisto produktus, kuriuose yra daug druskos, cukraus ir kenksmingų riebalų. Štai kodėl sveikata nustatė 10 maisto produktų, kurių reikia vengti, jei turite aukštą kraujospūdį.
Sūrus maistas
Per didelis druskos kiekis gali sukelti vandens susilaikymą organizme, padidėjusį kraujo tūrį ir papildomą spaudimą arterijų sienelėms. Tai taip pat gali prisidėti prie tokių komplikacijų, kaip širdies ligos ir insultas, atsiradimo.
Sūrus maistas:
- konservuotos sriubos;
- prieskoniai;
- perdirbta mėsa;
- supakuoti užkandžiai;
- pica.
Daug sočiųjų riebalų turintys maisto produktai
Dėl sočiųjų riebalų arterijose kaupiasi apnašos, todėl jos susiaurėja ir apriboja kraujo tekėjimą, o tai gali padidinti kraujospūdį.
Maisto produktai, kuriuose gausu sočiųjų riebalų:
- grietinėlės pagrindo padažai;
- riebi mėsa;
- keptas maistas;
- riebūs pieno produktai;
- perdirbta mėsa.
Produktai, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus
Vartojant daug pridėtinio cukraus turinčius maisto produktus, gali padidėti cukraus kiekis kraujyje, o tai dar labiau pablogina širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą ir sukelia uždegimą.
Maisto produktai, kuriuose yra pridėtinio cukraus:
- pusryčių pyragaičiai;
- saldainiai;
- vaisių konservai (sirupe);
- saldinti jogurtai;
- sirupai;
- cukrumi saldinti gėrimai.
„Saldūs gėrimai gali prisidėti prie svorio augimo ir atsparumo insulinui, didinti hipertenzijos riziką. Didelis cukraus kiekis gali labai padidinti gliukozės kiekį kraujyje, o tai gali neigiamai paveikti kraujo ir limfos apytaką organizme”, – aiškino sveikata.
Cukraus gėrimams priskiriami šie gėrimai:
- energetiniai gėrimai;
- įprasti gazuoti gėrimai;
- sportiniai gėrimai;
- saldinti kavos gėrimai;
- saldi šalta arbata.
Alkoholis
Vartojant alkoholio dažniausiai atsipalaiduoja kraujagyslės, todėl gali laikinai sumažėti kraujospūdis.
„Išgėrus didelį kiekį alkoholio arba vartojant alkoholį ilgą laiką, kraujospūdis gali vėl pakilti – kartais net didesnis nei anksčiau. Alkoholio poveikis skirtingiems žmonėms skiriasi, tačiau išgėrus daug alkoholio gali padidėti svoris ir dehidratacija. Alkoholis taip pat gali sąveikauti su kai kuriais vaistais, įskaitant tuos, kurie veikia kraujospūdį”, – priduriama medžiagoje.
Perdirbti šaldyti maisto produktai
Šaldyti maisto produktai yra patogūs, tačiau juose daug natrio, riebalų ir cukraus, be to, jie susiję su padidėjusia hipertenzijos rizika.
Šaldyti maisto produktai:
- šaldyti traškučiai;
- šaldyta lazanija;
- šaldytos picos;
- šaldyti pyragai;
- šaldyti gatavi patiekalai.
Maisto produktai, kuriuose yra daug cholesterolio
Tokie maisto produktai gali neigiamai paveikti kraujospūdį ir prisidėti prie aterosklerozės vystymosi. Tyrimais nustatyta, kad didelis cholestrino kiekis siejamas su padidėjusia hipertenzijos rizika.
Daug cholesterolio turintys maisto produktai:
- sviestas;
- jautiena, įskaitant mėsainius, šoninę ir dešrą;
- sūris;
- šalutiniai produktai;
- vėžiagyviai;
- daug riebalų turintis greitas maistas.
„Daug riebalų turinčiame greitajame maiste dažnai yra sočiųjų ir transriebalų, kurie gali prisidėti prie svorio augimo, didelio cholesterolio kiekio ir uždegimų organizme. Greitajame maiste taip pat gali būti daug natrio, kuris gali turėti įtakos vandens balansui ir kraujospūdžiui”, – pabrėžiama leidinyje.
Daug riebalų turintys maisto produktai:
- Traškučiai;
- kepta vištiena;
- kepta žuvis;
- mėsainiai;
- pica.
Padažai
Padažuose paprastai būna daug natrio ir gali būti pridėta cukraus. Tačiau porcijų kontrolė gali padėti sumažinti kraujospūdžio poveikio riziką.
Prie jų priskiriami šie produktai:
- barbekiu padažas;
- kečupas ir garstyčios;
- sojų padažas;
- terijakio padažas;
- kreminiai padažai.
Perdirbti arba supakuoti užkandžiai
Šiuose produktuose paprastai būna daug natrio, pridėtinio cukraus ir nesveikų riebalų. Supakuoti užkandžiai yra sukurti taip, kad juos būtų galima ilgai laikyti, todėl tam dažnai naudojami natrio turintys junginiai.
„Daugelyje apdorotų užkandžių taip pat trūksta pagrindinių maistinių medžiagų, todėl jie mažiau sotūs ir, norėdami numalšinti alkį, turite jų suvalgyti daugiau”, – pažymima straipsnyje.
Perdirbti maisto produktai:
- šokolado plytelės;
- sūrio skonio užkandžiai;
- sausainių pakeliai;
- traškučiai, spragėsiai, spragėsiai, popkornai maišeliuose;
- užkandžių mišiniai.
Taip pat skaitykite:
Kiti sveikatos patarimai
Anksčiau mitybos specialistai įvardijo geriausią sūrį, kuris padės išlaikyti stiprius kaulus. Kalbame apie parmezaną, kurio viename uncijos gabalėlyje gaunama beveik 30 % paros vertės.
Kardiologai taip pat paaiškino, kas sukelia aukštą kraujospūdį. Tiksliau, jie paaiškino, kokios gyvenimo būdo ir sveikatos būklės detalės gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio.

