Kaip paruošti špundrą – pamirštą seną ukrainietišką patiekalą: receptas su kiauliena

Troškintos kiaulienos su burokėliais skonis panašus į barščių ir vadinamas špundra.

Sužinokite, kaip paruošti špundrą su burokėliais – receptas iš Jaroslavskio / My koliažo, YouTube ekrano nuotrauka

Ukrainiečių virtuvė neapsiriboja barščiais ir varenykais. Tarp mūsų nacionalinių patiekalų yra ir tokių, apie kuriuos šiais laikais mažai kas žino – šuliks, krumpli ar gombovcai. Vienas iš tokių „pamirštų” receptų yra špundra su burokėliais.

Šiais laikais šis patiekalas gaminamas retai. Tačiau seniau kiekvienas ukrainietis žinojo, kad špundra – tai stambiai pjaustyta mėsa, troškinta su burokėliais ir burokėlių kisieliumi. Apie tai užsimenama Ivano Kotliarevskio „Eneidoje”:

„Buv barščių to shpundriv su pėdkelnėmis,

Ir yra puodynė su haliučiais,

Paskui į sultis, charpaniną,

Kiauliena, kepta su chasnikovu”.

Patiekalas gavosi sotus ir su ryškiu burokėlių skoniu, tarsi barščiai be vandens. Jis buvo pagardintas česnaku, žolelėmis ir miltais. Papasakojome, kaip pasigaminti beveik klasikinę špundrą, kurios receptas pritaikytas šiuolaikinėms realijoms.

Ukrainietiška špundra – klasikinis receptas

Paruošimo būdu dalijasi garsus kulinaras Vladimiras Jaroslavskis. Virtuvės šefas pataria burokėlių rūgpienį pasigaminti iš anksto. Tam 3 litrų stiklainį reikia 2/3 užpildyti burokėlių gabalėliais, užpilti vandeniu, įpilti šaukštą kopūstų ar agurkų sūrymo ir palikti savaitei. Jei nėra laiko laukti, tuomet špundra be rūgpienio ruošiama ant paprasto vandens su citrinos sultimis.

Visas ingredientų sąrašas:

  • kilogramas kiaulienos;
  • kilogramas burokėlių;
  • penki šimtai gramų taukų;
  • du dideli svogūnai;
  • pusantro litro burokėlių rūgpienio;
  • didelė česnako galvutė;
  • trys šaukštai miltų;
  • druskos, pipirų, prieskonių;
  • žolelių ir grietinės patiekti.

Smulkiai supjaustykite lašinius ir įmeskite juos į keptuvę. Tuose pačiuose riebaluose apkepkite stambiai supjaustytą kiaulieną. Kepkite apie 10 minučių. Supilkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną, lengvai pakepinkite ir sudėkite burokėlių griežinėlius. Pagrindinę daržovę geriau paragauti iš anksto – ji turi būti saldi ir kvapni.

Pagardinkite patiekalą druska, pipirais, prieskoniais. Maždaug po 5 minučių supilkite girą (arba vandenį) ir troškinkite patiekalą po dangčiu ant silpnos ugnies. Špundra verdama apie 40 minučių. Jaroslavskis pataria išjungti ugnį, kai burokėliai dar elastingi – taip bus skanesni.

Taip pat skaitykite:

Likus 5 minutėms iki išjungimo, į keptuvę suberkite smulkintą česnaką ir miltus. Jei norite, galite įpilti vandens, jei nenorite tiršto patiekalo. Spundrą patiekite su krekeriais, žolelėmis ir grietine.

Kiaulieną galima pakeisti bet kokia kita mėsa. Špundra su vištiena ne mažiau skani ir greičiau iškepa.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai