Paprastas įprotis, galintis pagerinti jūsų sveikatą: kodėl mitybos specialistai pataria valgyti kivius

Kiviai yra vaisiai, kuriems skiriame mažai dėmesio, tačiau dabar tai turi pasikeisti.

Apie šį vaisių galite daug ko nežinoti / koliažas My, nuotr. depositphotos.com

Kiviai yra vienas iš tų vaisių, kurių sunku nemėgti: švieži, kvapnūs, šiek tiek rūgštūs ir turintys daug vitaminų. Už kuklios išvaizdos jis slepia tikrą maistinių medžiagų, galinčių palaikyti viso organizmo sveikatą, lobį.

Kaip patvirtina moksliniai tyrimai, jis naudingas virškinamajam traktui, širdies ir kraujagyslių bei imuninei sistemoms. Kiviai taip pat gali pagerinti cukraus kiekį kraujyje dėl juose esančių skaidulų, rašo „VeryWell Health”.

Kas būtų, jei kasdien suvalgytumėte po kivį – poveikis cukraus kiekiui kraujyje

Šis vaisius yra ne tik skanus užkandis, bet ir tikras natūralus „multivitaminas”, kuriame dera vitaminas C, antioksidantai ir skaidulinės medžiagos.

Vartojant kivius gali laikinai padidėti cukraus kiekis kraujyje, tačiau tai nebūtinai yra blogai. „Normalu – ir būtina – kad cukraus kiekis kraujyje pakyla suvalgius vaisių ar bet kokio kito maisto produkto, kuriame yra angliavandenių, – sako mitybos specialistė Alice Rumsey, medicinos mokslų daktarė Alice Rumsey, knygos „Unapologetic Eating” autorė ir „Rumsey Nutrition Consulting” įkūrėja.

Kylantis cukraus kiekis kraujyje signalizuoja, kad išsiskiria insulinas, kuris padeda mūsų organizmui įsisavinti gliukozę iš maisto ir paversti ją energija. Tačiau kiviuose esančios skaidulos padeda sušvelninti cukraus kiekio kraujyje šuolį, pridūrė ji. Jei norite gauti dar daugiau skaidulinių medžiagų, valgykite kivius su žievele.

  • Mažas glikemijos indeksas

Kiviuose esanti tirpi ląsteliena padeda sulėtinti virškinimą ir kontroliuoti cukraus patekimo į kraują greitį, sakė USC Verdugo Hills ligoninės, priklausančios USC Keck Medicine of USC sistemai, dietologė Charlize Del Rosario.

„Kiviai laikomi žemo glikemijos indekso maisto produktais, o tai reiškia, kad, palyginti su kitais maisto produktais, jie sukelia nuosaikesnį ir ilgalaikį cukraus kiekio kraujyje padidėjimą”, – pridūrė Del Rosario.

Tačiau pačiame kivyje nėra nieko, kas tiesiogiai mažintų cukraus kiekį kraujyje. Svarbu suprasti, kad mityba, kurioje gausu skaidulinių medžiagų, pavyzdžiui, esančių kiviuose, yra susijusi su geresniais sveikatos rodikliais ir mažesne ligų rizika, pridūrė Toronte dirbanti mitybos specialistė Abby Langer, „Abby Langer Nutrition” įkūrėja.

  • Antioksidantai

Kiviuose taip pat yra antioksidantų, įskaitant vitaminą C, kuris gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, sakė Del Rosario. „Tačiau šiam teiginiui pagrįsti reikia daugiau įrodymų”, – pridūrė ji.

Kivių derinimas su baltymais ir riebalais taip pat padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje po valgio. Pavyzdžiui, Ramsey sakė, kad kivių valgymas kartu su graikišku jogurtu ir riešutų sviestu gali padėti sušvelninti cukraus šuolį kraujyje.

Svarbiausia nepamiršti, kad per didelis bet kurio maisto produkto vartojimas yra bloga idėja. Per didelis kivių kiekis gali sukelti virškinimo problemų, pavyzdžiui, pilvo pūtimą, viduriavimą ar vėmimą.

Kitos įdomios sveikatos naujienos

Anksčiau My pranešė apie 7 produktus, kuriuose probiotikų yra daugiau nei jogurte. Probiotikai padeda stiprinti ir palaikyti mikrobiomo pusiausvyrą, kuri savo ruožtu atlieka svarbų vaidmenį organizmo sveikatai, padeda stiprinti imunitetą, gerina smegenų veiklą, gerina virškinimą ir užkerta kelią lėtinėms ligoms.

Be to, kalbėjome apie tai, kodėl turėtumėte gerti žaliąją arbatą su citrina. Šis derinys gali būti ypač naudingas cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir imuninės sistemos veiklai.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai