Jie gana paprasti ir, svarbiausia, gali būti naudingi organizmui.
Kava yra labai sveika / nuotrauka depositphotos.com
Kava yra ne tik ritas dienai pradėti, joje gausu antioksidantų ir ji netgi gali būti naudinga sveikatai.
Tačiau, kaip rašo „Verywellhealth”, nedideli pokyčiai, pradedant tuo, ką dedate į kavą, ir baigiant tuo, kaip ją ruošiate, gali turėti įtakos jūsų sveikatai. Štai keletas sveikiausių būdų mėgautis kava, patvirtintų mitybos mokslo.
1. Gerkite paprastą juodą kavą
Paprasčiausiai virkite kavą su vandeniu be jokių priedų. Juodoje kavoje gausu antioksidantų, pavyzdžiui, chlorogeno rūgšties, kuri mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, taip pat padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir širdies sveikatą.
Kavoje nėra pridėtinio cukraus ar sočiųjų riebalų, todėl gausite visą naudą be papildomų kalorijų.
2. Įdėkite žiupsnelį cinamono arba kardamono
Tai paprastas būdas pagerinti gėrimo skonį ir maistinę vertę. Prieš ruošdami kavos tirščius pabarstykite cinamonu arba kardamonu.
Tyrimai rodo, kad cinamonas gali padėti subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Kardamonas turi antioksidantų ir padeda virškinimui.
Tyrimai rodo, kad šie prieskoniai gali skirtingai sąveikauti su kavoje esančiais antioksidantais ir taip padidinti kavos naudą.
3. Pridėkite natūralaus aromato su vanilės arba migdolų ekstraktu.
Atsisakykite sirupo ir aromatizuotų grietinėlės miltelių, į paruoštą kavą įlašinę porą lašų grynos vanilės arba migdolų ekstrakto. Šie ekstraktai suteikia kavai subtilaus saldumo ir skonio be papildomų kalorijų ir cukraus. Vanilėje yra antioksidantų ir ji gali sustiprinti saldumo pojūtį, todėl galite sumažinti pridėtinio cukraus kiekį.
Taip pat skaitykite:
Jei norite saldesnio poskonio, natūralūs ingredientai, tokie kaip stevija ar arhat, yra sveikesnė cukraus ar saldžios grietinėlės alternatyva.
4. Įpilkite šaukštą kakavos
Kakava ne tik skani, bet ir gali pagerinti kavos skonį antioksidantais, susijusiais su širdies sveikata ir nuotaika. Šaukštą kakavos miltelių įmaišius į paruoštą kavą, galima padidinti bendrą gėrimo antioksidacinį aktyvumą.
Tyrimai netgi rodo, kad kai kuriais kavos ruošimo būdais, pavyzdžiui, „French press” ar turkiškuoju būdu, kakavos ir kavos komponentai gali veikti kartu ir šiek tiek sustiprinti šį teigiamą poveikį. Tačiau nauda gali skirtis priklausomai nuo santykio ir virimo būdo.
Jei norite greitai ir sveikai pasigaminti „moka”, į kavą įlašinkite kakavos ir žiupsnelį cinamono arba kelis lašus vanilės ekstrakto, kad įgautumėte papildomo skonio ir naudos sveikatai.
5. Pridėkite baltymų arba kolageno
Kavą paversti funkciniu gėrimu paprasta, jei įdėsite šaukštą baltymų miltelių arba kolageno. Į karštą kavą įpilkite nearomatizuoto kolageno arba sumaišykite baltymų miltelius su kava ir ledu, kad gautumėte gaivų, baltymų turtingą gėrimą.
Baltymai skatina sotumo jausmą, raumenų atsigavimą ir ilgalaikį energijos kiekį, o kolagenas gali palaikyti odos elastingumą ir sąnarių sveikatą.
Suderinkite tai su kavoje esančiu kofeinu ir turėsite maistingą gėrimą, kuris padės pradėti rytą žvaliau.
6. Naudokite šiek tiek pieno
Jei mėgstate kavą su grietinėle, vis tiek turite keletą sveikų pasirinkimų. Nugriebtas pienas suteikia baltymų ir kalcio, o nesaldintas avižų pienas suteikia kreminę tekstūrą be pridėtinio cukraus. Tinka ir ne pieno produktai, pavyzdžiui, migdolų ar sojų pienas.
7. Išbandykite kavą su imbieru arba aitriąja paprika
Jei norite pagardinti kavą, kad ji būtų dar naudingesnė, prieš ruošdami kavą į kavos tirščius įberkite žiupsnelį malto imbiero arba aitriosios paprikos miltelių.
Imbieras gali palengvinti virškinimą ir sumažinti pykinimą, o aitriosiose paprikose esantis kapsaicinas gali pagreitinti medžiagų apykaitą ir pagerinti kraujotaką. Tai paprastas būdas pažadinti organizmą.
Kitos naujienos apie kavos naudą
Anksčiau mokslininkai patarė, ar geriau rytą pradėti nuo arbatos, ar nuo kavos. Jie pažymėjo, kad geriant kavą dėl kofeino pagerėja sportiniai rezultatai, įskaitant reakcijos greitį, jėgą ir aerobinę ištvermę. Kava taip pat gali apsaugoti nuo daugelio kepenų ligų, įskaitant kepenų suriebėjimą.

