Mitybos specialistas papasakojo, kodėl turėtumėte gerti žaliąją arbatą su citrina

Jei reguliariai gersite žaliąją arbatą su citrina, jūsų organizme įvyks svarbių pokyčių.

Žalioji arbata su citrina padeda kovoti su infekcijomis žiemą / Koliažas: My, nuotrauka: pixabay.com

Žaliąją arbatą su citrina galima gerti kaip gaivinantį gėrimą šaltą arba šiltą. Mitybos specialistas Avivas Joshteigė, kad toks derinys gali būti ypač naudingas cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir imuninės sistemos veiklai, rašo leidinys verywell health.

Tyrimai parodė, kad kelias savaites geriant žaliąją arbatą dėl antioksidantų, vadinamų katechinais, galima reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Šie junginiai gali mažinti uždegimą ir palaikyti žarnyno sveikatą, o tai gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje sveikiems žmonėms ir tiems, kurie serga metaboliniu sindromu – veiksnių, didinančių širdies ligų, insulto ir diabeto riziką, rinkiniu.

Be to, kito tyrimo metu nustatyta, kad žaliosios arbatos gėrimas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje nevalgius, t. y. cukraus kiekį kraujyje po 8-12 valandų badavimo.

Be to, citrinų sultys pačios arba pridėtos į žaliąją arbatą gali sumažinti cukraus kiekio kraujyje šuolius po valgio, nes sulėtina krakmolo virškinimą organizme.

Nacionalinis diabeto institutas pažymėjo, kad žaliosios arbatos su citrina gėrimas gali padėti išvengti atsparumo insulinui, kai organizmas nereaguoja į insuliną – hormoną, reguliuojantį cukraus kiekį kraujyje.

Be to, žaliojoje arbatoje esantys antioksidantai gali mažinti uždegimą ir oksidacinį stresą, pagerinti organizmo gebėjimą efektyviai naudoti insuliną ir blokuoti angliavandenių įsisavinimą virškinimo metu.

Straipsnyje pažymima, kad vieno tyrimo metu 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, kurie 16 savaičių vartojo žaliosios arbatos ekstraktą, sumažėjo atsparumas insulinui.

Be to, į žaliąją arbatą pridėjus šiek tiek citrinos sulčių, o ne cukraus, galima sumažinti per didelį suvartojimą, kuris gali sukelti atsparumą insulinui.

Kitas tyrimas apie antioksidantų poveikį maisto produktams parodė, kad reguliariai vartojant žaliąją arbatą su citrina galima sumažinti infekcijų riziką ir kovoti su ligomis dėl gėrime esančių antioksidantų, pavyzdžiui, polifenolių ir vitamino C, kurie gali stiprinti imuninę sistemą.

Leidinyje pažymima, kad nors reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis, preliminarūs rezultatai rodo, kad žalioji arbata gali apsaugoti nuo tam tikrų virusinių infekcijų, pavyzdžiui: gripo, adenoviruso ir hepatito.

Vieno tyrimo duomenimis, kasdienis katechinų turtingų gėrimų, tokių kaip žalioji arbata, vartojimas 12 savaičių 50 proc. sumažino viršutinių kvėpavimo takų infekcijų riziką, palyginti su žmonėmis, kurie katechinų nevartojo.

Leidinyje priduriama, kad citrinų sultys taip pat pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima išanalizuoti, kaip ir ar tai galima plačiau pritaikyti konkrečioms infekcijoms.

Verta atsižvelgti į tai, kad nors žalioji arbata su citrina paprastai yra saugi daugumai sveikų sgusiųjų, ji gali netikti kai kuriems kofeinui jautriems žmonėms arba tiems, kurie vartoja tam tikrus vaistus, galinčius sąveikauti su žaliąja arbata.

Gėrimo patarimai

Anksčiau My pranešė, kad mitybos specialistė Laurie Wright teigė, jog kavoje ir arbatoje yra polifenolių ir antioksidantų, kurie naudingi imuninei ir širdies ir kraujagyslių sistemoms. Taigi saikingas kavos vartojimas siejamas su mažesne 2 tipo diabeto ir kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Arbatos mėgėjai, ypač tie, kurie reguliariai geria juodąją arba žaliąją arbatą, gauna panašią naudą.

Taip pat rašėme, kad per didelis ramunėlių arbatos vartojimas gali sukelti nemažai problemų ir gali būti pavojingas tam tikrus vaistus vartojantiems žmonėms. Ypač šalutinis poveikis gali pasireikšti virškinimo trakto sutrikimais ir alergija.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai