Kad jaustumėtės geriau, padidinkite probiotinių medžiagų kiekį šiais maisto produktais.
Kai kurie maisto produktai yra ypač sveiki / koliažas My, nuotr. depositphotos.com
Žarnyno mikrobiomui tenka svarbus vaidmuo organizmo sveikatai, jis padeda stiprinti imunitetą, gerinti smegenų veiklą, virškinimą ir užkirsti kelią lėtinėms ligoms. Yra daug būdų, kaip palaikyti žarnyno sveikatą, įskaitant priešuždegiminių maisto produktų, daug skaidulų turinčio maisto ir probiotikų vartojimą.
„Probiotikai – tai gyvos „draugiškos” bakterijos, kurios palaiko žarnyne jau gyvenančius sveikus mikrobus. Taigi jie padeda stiprinti ir palaikyti mikrobiomo pusiausvyrą”, – mitybos ekspertę ir mitybos specialistę Saminą Kalla cituoja „Real Simple”.
Tyrimai taip pat parodė, kad šie mikrobai patys turi teigiamą poveikį sveikatai.
„Probiotikai taip pat gali skatinti maistinių medžiagų įsisavinimą, padėti reguliuoti nuotaiką ir mažinti uždegimą”, – priduria mitybos specialistė Yasi Ansari.
Tarp plačiausiai vartojamų probiotikų turtingų maisto produktų jogurtas užima aukštą vietą kaip skanus ir universalus ingredientas. Tačiau tai ne vienintelė galimybė padidinti probiotikų suvartojimą.
Kimči
„Fermentuotos korėjietiškos daržovės, dar vadinamos kimči, gali būti skanus ir universalus probiotikų priedas prie mitybos. Nedideliame šio produkto kiekyje gausu naudingųjų bakterijų ir jis kupinas skonio”, – sako mitybos specialistė Jennifer Wagner.
Be to, kimči turi daug kitų sveikatai naudingų savybių.
„Kimči” yra probiotikų, antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų C ir A”, – dalijasi Kallu.
Pažymima, kad šis pikantiškas užkandis gali palaikyti imuninės sistemos, akių ir žarnyno sveikatą.
Kombučia
„Kombučoje yra naudingų mikroorganizmų, tačiau jų kiekis gali skirtis priklausomai nuo to, kaip ji laikoma ir ruošiama”, – pabrėžė Ansari.
Vis dėlto šaldytuve laikoma kombuča su nedideliu cukraus kiekiu gali būti skanus būdas į savo mitybą įtraukti daugiau naudingųjų bakterijų, taip pat priešuždegiminių antioksidantų ir augalinių junginių iš arbatos, iš kurios ji gaminama.
Miso pasta
„Miso – tai fermentuota pasta, paprastai gaminama iš sojos pupelių, kuri tradiciškai naudojama japonų patiekaluose. Dėl fermentacijos proceso joje gausu virškinimą gerinančių probiotikų, ji turi sodrų skonį ir yra geras mineralų, pavyzdžiui, mangano ir cinko, šaltinis”, – aiškina Kallu.
Tai reiškia, kad miso gali sustiprinti kaulus, dantis ir imunitetą.
Varškė
„Pusė puodelio varškės turi apie 12 gramų baltymų”, – sako Kallu.
Ji taip pat yra geras kalcio, fosforo ir B grupės vitaminų, kurie palaiko kaulų sveikatą ir skatina energijos apykaitą organizme, šaltinis.
Kefyras
„Kefyras yra sūrus gėrimas, kuris yra šiek tiek tirštesnės konsistencijos nei pienas, bet ne toks tirštas kaip jogurtas. Šis nebrangus probiotikų turtingas gėrimas ištirtas ne tik dėl ilgo sąrašo naudingų bakterijų, skatinančių žarnyno sveikatą. Jis taip pat gali mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis”, – dalijasi Vagneris.
Kefyre, kaip pieno produkte, taip pat yra daug tų pačių maistinių medžiagų, kaip ir varškėje, kurios palaiko kaulų sveikatą ir medžiagų apykaitą.
Rauginti kopūstai
„Skirtingai nuo žalių kopūstų, raugintų kopūstų fermentacijos procesas turi teigiamą poveikį jų maistinei vertei, o tai naudinga žarnyno sveikatai”, – aiškina Kallu.
Šiame raugintų kopūstų produkte taip pat yra skaidulinių medžiagų, vitamino C, vitamino K, B grupės vitaminų, geležies ir kalio, kurie palaiko imuninės sistemos, kaulų, medžiagų apykaitos ir kraujo sveikatą.
Natto
Natto yra fermentuotas sojos produktas, plačiai naudojamas Azijos virtuvėje, kuriame gausu baltymų, mikroelementų ir antioksidantų, palaikančių audinių sveikatą, imunitetą ir medžiagų apykaitą.
Anksčiau My rašė, kad mitybos specialistai įvardijo 6 skanius priedus į patiekalus, skirtus žarnyno sveikatai.

