Brokoliai ar briuseliniai kopūstai: mitybos specialistai sako, kas sveikiau

Mitybos specialistai atskleidė, kuri iš šių daržovių turi daugiau naudingų savybių.

Mitybos specialistai pažymėjo, kad abi daržovės turi panašių maistinių medžiagų, tačiau yra tam tikrų skirtumų / Koliažas: My, nuotrauka: pixabay.com

Kopūstinių šeimos daržovės yra vienos naudingiausių sveikatai. Mitybos specialistai papasakojo, ką geriau rinktis: brokolius ar briuselinius kopūstus, kokią naudą sveikatai suteiks kiekviena iš jų ir kodėl jas reikėtų įtraukti į savo racioną, rašo „Prevention”.

Briuselio kopūstų savybės ir nauda

Jungtinių Amerikos Valstijų žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, 100 gramų (g) briuselinių kopūstų, arba maždaug viename puodelyje, yra:

  • 59 kalorijos;
  • 4 g baltymų;
  • 0,4 g riebalų;
  • 10 g angliavandenių;
  • 5 g skaidulinių medžiagų

„Tai viena iš mano mėgstamiausių daržovių – ji labai universali”, – sako mitybos specialistas Jamie Baham.

Jis pažymėjo, kad Briuselio kopūstuose yra vitamino K ir gliukozinolatų, kurie gali būti naudingi mažinant vėžio riziką. Pasak Amerikos vėžio tyrimų instituto, Briuselio kopūstuose esančios skaidulos gali padidinti sotumo jausmą, o tai gali padėti išlaikyti sveiką svorį.

Briuselio kopūstuose taip pat gausu kalio, kuris svarbus palaikant vandens balansą organizme ir širdies bei kraujagyslių sistemos sveikatą, ir vitamino C, kuris svarbus imunitetui, teigia JAV Žemės ūkio departamentas (USDA).

Briuselio kopūstų trūkumai

Baham pažymėjo, kad Briuselio kopūstuose yra daug ląstelienos, kuri suteikia sotumo jausmą. Tačiau mitybos specialistė teigė, kad kai kuriems žmonėms tai gali sukelti pilvo pūtimą arba dujų išsiskyrimą, ypač jei briuseliniai kopūstai vartojami žali arba dideliais kiekiais.

Brokolių savybės ir nauda

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 100 g brokolių, arba maždaug viename puodelyje, yra:

  • 39 kalorijos;
  • 3 g baltymų;
  • 0 g riebalų;
  • 6 g angliavandenių;
  • 2 g skaidulinių medžiagų.

„Brokoliuose yra vitamino C, vitamino K, folio rūgšties ir skaidulų, kurios gerina žarnyno sveikatą ir imuninės sistemos veiklą”, – pažymėjo mitybos specialistė Džordana Hil (Jordan Hill).

Ji pažymėjo, kad brokoliuose yra šiek tiek daugiau vitamino C nei Briuselio kopūstuose ir šiek tiek mažiau vitamino K bei skaidulinių medžiagų. Tačiau to vis tiek pakanka, kad būtų naudinga.

Be to, Klivlendo klinikos duomenimis, brokoliuose yra dvigubai daugiau folatų (dar vadinamų vitaminu B9), kurie svarbūs raudonųjų kraujo kūnelių ir DNR susidarymui ir labai svarbūs nėščiosioms, nes skatina sveiką vaisiaus vystymąsi.

Hilas pridūrė, kad brokoliuose taip pat yra gliukozinolatų, ypač sulforafano.

„Jis atlieka svarbų vaidmenį detoksikuojant organizmą”, – pažymėjo mitybos specialistė.

Sulforafanas gali pagerinti gliukozės toleranciją, sumažinti riebalų kaupimąsi ir galbūt apsaugoti nuo neurodegeneracinių ligų, teigiama žurnale „2024 Antioxidants” paskelbtoje apžvalgoje.

Tyrimai parodė, kad kuo daugiau virsite kryžmažiedžių daržovių, tuo labiau sumažinsite šių naudingų junginių koncentraciją, todėl venkite virti ir verčiau virkite garuose, kepkite arba lengvai apkepkite.

Brokolių trūkumai

Brokoliai gali sukelti pilvo pūtimą ar dujų pūtimą, jei vartojami žali arba dideliais kiekiais. Tai ypač aktu žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), todėl jei turite skrandžio problemų, prieš vartodami šiuos maisto produktus pasitarkite su mitybos specialistu.

Briuselio kopūstai ar brokoliai: ką rinktis

„Abi šios žaliosios daržovės turi panašių maistinių medžiagų ir yra naudingos sveikatai. Brokoliuose yra daugiau vitamino C, o briuseliniuose kopūstuose – daugiau skaidulinių medžiagų ir vitamino K”, – apibendrino Hillas.

Pasak jos, naudinga vartoti ir briuselinius kopūstus, ir brokolius. Ypač kai yra tiek daug šių daržovių paruošimo būdų.

Kiti mitybos patarimai

Anksčiau My pranešė, kad mitybos specialistė Erin Jowett išvardijo 5 daržoves, kurios padės „sudeginti” visceralinius riebalus. Mitybos specialistė pažymėjo, kad daržovės aktyviai skatina hormonų pusiausvyrą, kepenų detoksikaciją, žarnyno sveikatą ir mažina uždegimus.

Taip pat rašėme, kad per didelis ramunėlių arbatos vartojimas gali sukelti nemažai problemų ir būti pavojingas žmonėms, kurie vartoja tam tikrus vaistus. Ekspertų teigimu, nėra įrodyta riba, kiek šios arbatos reikėtų suvartoti per dieną. Tačiau daugumai sgusiųjų vienas-trys puodeliai ramunėlių arbatos yra saugūs.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai