Lašiša teigiamai veikia širdį, psichinę sveikatą ir raumenų masę.
Vienoje lašišos porcijoje yra 19 gramų baltymų / pxhere.com nuotr.
Lašiša yra skani ir neįtikėtinai sveika žuvis. Jos naudą sveikatai pabrėžė Klivlendo klinikos „Health Essentials”.
„Lašiša puikiai tinka jūsų širdžiai, psichinei sveikatai ir raumenų masei. Valgydami ją du kartus per savaitę galite palaikyti aktyvų gyvenimo būdą ir sveiką svorį”, – teigia sertifikuota gydytoja Julia Zumpano.
Pasak jos, lašiša, kurią valgome, yra pagauta laukinėje gamtoje arba išauginta ūkiuose. Tačiau kadangi jos kiekis jūroje mažėja, apie 70 proc. žuvies, kuri patenka į parduotuvių lentynas, yra išauginta ūkiuose.
Ekspertė paaiškino, kodėl lašiša nusipelno būti mitybos racione. 85 g virtų, ūkiuose išaugintų lašišų porcijoje yra:
Taip pat skaitykite:
– 175 kalorijų;
– 11 gramų riebalų;
– 19 g baltymų;
– 52 miligramai natrio;
– 1,2 g omega-3 riebalų rūgščių;
– 2 mikrogramai vitamino B12;
– 35 mikrogramai seleno;
– 11 mikrogramų vitamino D;
– 7 miligramai niacino;
– 1 miligramas vitamino B5;
– 214 miligramų fosforo.
Laukinėje gamtoje pagauta lašiša turi mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų, bet šiek tiek daugiau baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių. Šios žuvies naudą sveikatai lemia joje esantys baltymai, vitaminai ir mineralai.
„Lašiša ypač naudinga, nes joje gausu omega-3 riebalų rūgščių ir mažai gyvsidabrio, kurio dideli kiekiai gali būti kenksmingi žmogui”, – sakė ekspertas. Ji išsamiai apibūdino šio produkto naudą organizmui.
1. Stiprina širdį
Omega-3 riebalų rūgštys naudingos širdžiai, nes gali sumažinti kraujospūdį, trigliceridų ir „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje.
„Lašišoje esančios omega-3 riebalų rūgštys gali apsaugoti jūsų širdį, ypač jei jos vartojamos laikantis Viduržemio jūros regiono ar augalinės mitybos, – aiškino Zumpano.
2. Gerina smegenų veiklą
Net ir nedideli lašišos kiekiai į mitybą gali pagerinti mąstymą ir atmintį, t. y. kognityvinę funkciją.
„Žuvis, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir užkerta kelią kognityviniam senėjimui”, – sako gydytojas.
Ji sako, kad 2022 m. žurnale „Neurology” paskelbtame tyrime teigiama, jog vartojant daugiau omega-3 riebalų rūgščių galima sustiprinti hipokampą – smegenų sritį, susijusią su atmintimi ir mokymusi.
3. Gerina psichinę sveikatą
JAV Maisto ir vaistų administracija rekomenduoja per savaitę suvalgyti dvi porcijas žuvies. Tačiau 2018 m. žurnalo „Wiley Online Library” numeryje pasirodžiusiame tyrime nustatyta, kad net viena lašišos porcija per savaitę sumažina depresijos riziką, ypač moterims.
„Lašišoje taip pat gausu vitamino D, kuris, kaip parodė tyrimai, yra labai svarbus psichikos sveikatai. Jis gali padėti pagerinti bendrą nuotaiką ir reguliuoti miegą”, – pranešė Zumpano.
4. Didina raumenų masę
Lašišoje yra baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios raumenų vystymuisi. 2021 m. žurnale „National Library of Medicine” paskelbtame tyrime nustatyta, kad suvalgius dvi šios žuvies porcijas per savaitę galima gerokai padidinti raumenų masę (arba bendrą raumenų kiekį).
„Lašiša yra visavertis baltymų šaltinis, kuriame gausu maistinių medžiagų. Tai puikus pasirinkimas raumenims formuoti”, – patikino ekspertas.
5. Stiprina kaulus
Lašišoje gausu vitamino D, kuris padeda pasisavinti kalcį – svarbų mikroelementą, lemiantį kaulų tvirtumą.
„Vitaminas D labai svarbus kalcio įsisavinimui, kaulų sveikatai ir osteoporozės prevencijai. Lašiša yra natūralus būdas užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį”, – sako Zumpano.
Ar lašišos vartojimas gali būti pavojingas
Paprastai lašišą valgyti yra saugu. Tačiau verta būti atsargiems su žalia žuvimi dėl galimo užkrėtimo parazitais ar bakterijomis.
„Vis dėlto daugumai žmonių lašišos nauda sveikatai yra daug didesnė už riziką. Ypač jei ji perkama iš patikimo tiekėjo ir tinkamai paruošiama”, – patikslino gydytojas.
Anksčiau My rašė, kas geriau – žuvis ar žuvų taukai. Mokslininkų teigimu, sardinės, kaip nebrangus ir prieinamas omega-3 ir kitų širdžiai naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, kalis ir magnis, šaltinis, gali tapti netgi geresne alternatyva žuvų taukams.

