Kas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje: mokslininkai įvardijo netikėtą vaisių

Šio vaisiaus vartojimas gali padėti natūraliai subalansuoti cukraus kiekį kraujyje.

Nepaisant to, kad vaisiai yra saldūs, jie gali būti naudingi sveikatai / nuotr. depositphotos.com

Manguose natūraliai gausu cukraus, tačiau juose taip pat yra skaidulų, vitaminų ir antioksidantų. Visų pirma naujausi tyrimai įrodo, kad suvalgius vieną mangą per dieną galima palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje. Apie tai rašo verywellhealth.

Neseniai atliktame tyrime mokslininkai bandė išsiaiškinti, kaip kasdienis vidutinio dydžio mango vartojimas veikia cukraus kiekį kraujyje žmonių, sergančių prediabetu, t. y. liga, dėl kurios pablogėja organizmo reakcija į cukrų.

„Nors daugelis žmonių vengia šio vaisiaus dėl palyginti didelio natūralaus cukraus kiekio, jame yra skaidulinių medžiagų, vitamino C, karotinoidų ir polifenolių, tokių kaip mangiferinas, kvercetinas ir galo rūgštis”, – aiškino Džordžo Masono universiteto docentas ir vienas iš tyrimo autorių Raede Basiri, PhD, RDN.

Pasak jos, klinikiniais tyrimais nustatyta, kad šie junginiai gerina jautrumą insulinui ir mažina uždegimą.

Tyrimo dalyviai 24 savaites kasdien valgė 300 g mangų arba panašaus kaloringumo granolos batonėlį. Po 6, 12 ir 24 savaičių tyrėjai išmatavo cukraus kiekį kraujyje nevalgius, HbA1c, atsparumą insulinui, jautrumą insulinui ir kūno parametrus.

Ryškiausias dalyvių sveikatos pokytis buvo gliukozės koncentracijos nevalgius ir jautrumo insulinui pagerėjimas.

Kodėl mangų valgymas skatina sveiką cukraus kiekį kraujyje

Nors žinoma, kad manguose gali būti daug cukraus, juose taip pat yra skaidulų, kurios padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje valgio metu, nes lėtina virškinimą ir apsaugo nuo cukraus kiekio kraujyje šuolių. Mango taip pat turi mažesnį glikemijos indeksą, todėl mažiau tikėtina, kad jis sukels cukraus kiekio kraujyje šuolius.

„Skirtingi maisto produktai gali skirtingai paveikti cukraus kiekį kraujyje, net jei juose yra tas pats kalorijų kiekis, ir šis tyrimas yra puikus to pavyzdys”, – paaiškino Amanda Sauceda, medicinos mokslų daktarė, dietologė, Kalifornijos valstybinio universiteto Long Biče mitybos mokytoja ir „The Mindful Gut” savininkė.

Ji pridūrė, kad žmogaus organizmas neskaido ir nepanaudoja maisto kaip atskirų maistinių medžiagų.

„Tai, kaip maistas supakuotas, dažnai vadinamas maisto matrica, gali turėti įtakos mūsų organizmo reakcijai į maistą”, – pažymėjo mitybos specialistė.

Kodėl turėtumėte derinti vaisius su baltymais

Sauceda pažymėjo, kad mangas, kaip ir visi vaisiai, gali palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje, nes yra puikus maistinių medžiagų ir skaidulų šaltinis.

„Žmonėms, sergantiems priešdiabetiniu diabetu, gali būti naudinga šiuos vaisius derinti su baltymais”, – patikino ji.

Pasak jos, vaisių derinimas su baltymų šaltiniais valgant gali padėti organizmui lėčiau įsisavinti šiuose maisto produktuose esantį cukrų.

Taip pat skaitykite:

Kiti sveikatos patarimai

Anksčiau mitybos specialistai aiškino, kaip tinkamai valgyti greipfrutus, kad numestumėte svorio. Pasak jų, geriausias laikas valgyti greipfrutą, kad numestumėte svorio, yra prieš pat valgį.

Jie taip pat įvardijo 12 maisto produktų, kurie padės sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Į šį sąrašą pateko pupelės, riešutai, avokadai, riebi žuvis, miežiai, soja ir juodasis šokoladas.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai