Nuostabu tai, kad jis yra paprastas, lengvas ir labai skanus.
Šis patiekalas padeda moterims išlikti stiprioms ir sveikoms / nuotr. depositphotos.com
Kai žmogui sukanka 50 metų, pasikeičia organizmo mitybos poreikiai. Jam reikia daugiau baltymų, o tam tikri mikroelementai tampa dar svarbesni, kad išlaikytų jėgas ir bendrą sveikatą.
Kaip rašo „Parade”, gera žinia ta, kad šiuos poreikius galima patenkinti nenaudojant papildų ar tablečių.
Sporto mitybos specialistė Roksana Ehsani (Roxana Ehsani) pažymėjo, kad ji vertina maisto teikiamą galią. Ypač maistingas maistas gali suteikti daugybę maistinių medžiagų, reikalingų sveikatai ir jėgoms palaikyti, taip pat gražiam senėjimui.
„Tai patiekalas Nr. 1, kurį rekomenduoju visiems vyresniems nei 50 metų žmonėms. O geriausia dalis? Jam reikia tik trijų ingredientų”, – pažymėjo ji.
Sveikos ir energingos senatvės patiekalas numeris vienas – lėkštė lašišos, bulguro ir špinatų. Mitybos specialistė paaiškino, kodėl šie maisto produktai tokie sveiki.
Taip pat skaitykite:
Lašišos nauda
Lašiša yra tikras supermaistas senstantiems žmonėms. Joje yra aukštos kokybės baltymų, kurie vyresnio amžiaus žmonėms labai reikalingi, kad būtų išvengta sarkopenijos.
Tyrimai rodo, kad vyresniems nei 50 metų žmonėms, norint kovoti su raumenų masės mažėjimu, gali prireikti nuo 1 iki 1,2 g baltymų kilogramui kūno svorio per dieną. Taigi 70 kg sveriančiam žmogui per dieną reikėtų nuo 68 iki 82 gramų baltymų. Viena lašišos filė gali suteikti trečdalį reikiamo kiekio.
Lašišoje taip pat gausu mikroelementų. Viena porcija (85 g) yra vitamino D šaltinis, kuris labai svarbus kaulų stiprinimui ir osteoporozės prevencijai. Vitaminas D taip pat palaiko imuninę sveikatą ir pažinimo funkciją. Lašišoje taip pat yra cinko, vitamino A ir glutamino, kurie palaiko imunitetą.
Lašiša taip pat yra vitamino B12 – energijos lygį užtikrinančios maistinės medžiagos, kurią sunkiau pasisavina vyresnio amžiaus žmonės, šaltinis. Mažas šio vitamino kiekis gali sukelti nuovargį ir silpnumą.
Galiausiai lašišoje gausu sveikųjų riebalų – omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą, malšina bet kokį skausmą. Tyrimai rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys gali padėti išlaikyti aštrų protą, užkirsti kelią pažinimo funkcijų silpnėjimui ir demencijai.
Bulguro nauda
Su amžiumi virškinamasis traktas sulėtėja, todėl skaidulos tampa svarbiausia maistine medžiaga. Skaidulos padeda virškinamajam traktui tinkamai funkcionuoti, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio kiekį, palaiko cukraus pusiausvyrą kraujyje ir suteikia sotumo jausmą. Bulguras savo skaidulų kiekiu lenkia visus kitus viso grūdo produktus, o viename puodelyje virto produkto yra net 8 gramai skaidulų.
Taip pat tai mangano, kuris būtinas kaulų sveikatai, ir magnio, palaikančio normalų kraujospūdį ir raumenų funkciją – abu šie elementai būtini norint išlaikyti jėgas senatvėje, šaltinis.
Tyrimai rodo, kad žmonės, kasdien suvalgantys dvi-tris porcijas viso grūdo produktų, gali gyventi ilgiau ir sumažinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis.
Špinatų nauda
Tyrimai rodo, kad net viena špinatų porcija – du puodeliai žalių arba vienas virtų – gali padėti sulėtinti pažinimo funkcijų silpnėjimą.
Špinatai ne tik stiprina smegenis, bet ir daro didelį poveikį kaulų sveikatai. Juose gausu kalcio, magnio ir vitamino K, kurie būtini kaulams stiprinti ir osteoporozės prevencijai.
Be smegenų ir kaulų sveikatos, špinatuose yra dviejų stiprių antioksidantų: liuteino ir zeaksantino, kurie palaiko regėjimą. Šie antioksidantai taip pat gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos, o tai padeda išsaugoti regėjimą visą gyvenimą.
Kitos naujienos apie tam tikrų maisto produktų naudą
Mitybos specialistai įvardijo 7 naudingiausius grūdinius produktus. Iš šių grūdų galima pasigaminti ne tik košę, bet ir kitų patiekalų. Tiesa ta, kad šie grūdai yra universalūs: juos galima virti su mėsa kaip pagrindinį patiekalą, dėti į pirmuosius patiekalus, patiekti su daržovėmis salotose ar net kaip pusryčius.