Kokie bananai turi didžiausią poveikį cukraus kiekiui kraujyje: atsakė mokslininkai

Šiuos vaisius gali saugiai valgyti net diabetu sergantys žmonės. Svarbiausia laikytis kelių taisyklių.

Bananai yra sveiki net sergant diabetu / nuotr. depositphotos.com

Bananas yra maistingas vaisius, kuriame gausu kalio. Nors bananai didina cukraus kiekį kraujyje, jie vis tiek gali būti mitybos raciono dalis ir nesukelti didelių šuolių, jei žiūrėsite į porcijas ir ir vaisių sunokimą.

Ar bananai didina cukraus kiekį kraujyje?

Glikemijos indeksas (GI) rodo, kaip greitai maisto produktas padidina cukraus kiekį kraujyje. Mažą GI turintys maisto produktai gliukozę išskiria lėtai, o didelį GI turintys maisto produktai gali sukelti cukraus kiekio padidėjimą.

Prinokusio vidutinio dydžio banano GI yra apie 51, t. y. laikomas mažu. Glikeminė apkrova (GL) nustatoma atsižvelgiant ir į GI, ir į porcijos dydį. Įprastos banano porcijos GI yra 13, todėl jis priskiriamas vidutiniam GI.

Bananuose yra natūralių cukrų – angliavandenių, kurie virškinami ir įsisavinami į kraują, todėl didina cukraus kiekį kraujyje. Kiek padidėja gliukozės kiekis kraujyje, priklauso nuo tokių veiksnių kaip banano dydis ir sunokimo laipsnis.

Taip pat skaitykite:

Šaldymas šaldytuve sulėtina bananų nokimą, išsaugodamas krakmolą ir sulėtindamas jo virtimą cukrumi. Bananų laikymas šaltai padeda išlaikyti žemą GI lygį, todėl sumažėja cukraus kiekio kraujyje šuolių tikimybė.

Kaip bananų sunokimas veikia cukraus kiekio kraujyje padidėjimą

Mažiau prinokę bananai išlaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, o labai prinokusiuose bananuose jis kyla greičiau. Bananui nokstant krakmolas virsta cukrumi, todėl padidėja jo glikemijos indeksas, o tai lemia greitesnius cukraus kiekio kraujyje šuolius.

Banano sunokimas ir jo glikeminis indeksas:

  • žalias (neprinokęs) 30-40 – mažiausias cukraus kiekis kraujyje;
  • geltoni su žaliais galiukais (šiek tiek neprinokę) 40-50 – silpniausias cukraus kiekio pakilimas;
  • visiškai geltoni (prinokę) 50-60 – vidutinio aukščio;
  • geltoni su rudomis dėmėmis (šiek tiek pernokę) 60-65 – greičiau auga;
  • daugiausia juodos spalvos (pernokę) 65-70 – sparčiausias augimas.

Kaip valgyti bananus nedidinant cukraus kiekio kraujyje

Dauguma žmonių, įskaitant sergančius diabetu, bananus gali įtraukti į subalansuotą mitybą. Norint mėgautis bananais ir nesukelti cukraus kiekio kraujyje padidėjimo, reikia vadovautis trimis paprastomis strategijomis:

Rinkitės žalius arba mažiau prinokusius bananus: žaliuose bananuose esantis didesnis kiekis atsparaus krakmolo lėtina virškinimą, mažina glikemijos indeksą ir sumažina cukraus kiekio kraujyje šuolį.

Stebėkite savo porcijos dydį: net ir mažo GI vaisiai gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, jei jų suvalgoma daug. Rinkitės mažesnius bananus arba didelį bananą padalykite į dvi porcijas ir valgykite juos su pertraukomis visą dieną.

Derinkite su baltymais, skaidulinėmis medžiagomis arba sveikaisiais riebalais: tai gali kompensuoti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje. Pabandykite suvalgyti bananą su sauja riešutų, sumaišykite jį su jogurtu arba įmaišykite į avižinę košę.

Laikykite bananus vėsiai: laikydami bananus šaldytuve galite sulėtinti jų nokimą ir sumažinti jų GI.

Daugiau naujienų apie vaisių naudą

Bananai žinomi kaip kalio šaltinis, juose yra skaidulų ir angliavandenių, tačiau ne visi vaisiai yra vienodai maistingi. Mitybos specialistai atskleidė, kad bananai pereina septynis nokimo etapus, iš kurių kiekvienas turi savitą naudą sveikatai.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai