Tinkama mityba yra vienas iš būdų pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Sveika mityba padeda kontroliuoti kraujospūdį / My koliažas, nuotr. depositphotos.com
Aukštas kraujospūdis, arba hipertenzija, šiais laikais kamuoja daugelį žmonių, o tai reiškia, kad jiems padidėja širdies ligų ir insulto rizika. Tuo tarpu kraujospūdį galima kontroliuoti keičiant gyvenimo būdą. Apie tai rašo Eatingwell.
Svarbiausia naujame gyvenimo būde, sako straipsnio autorė, registruota dietologė ir bendrosios praktikos gydytoja Andrea Mathis, yra tinkamai maitintis. Ji sako, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių galima sumažinti natrio kiekį organizme ir gauti kalio, magnio bei antioksidantų, kurie palaiko sveikas kraujagysles.
Įtraukti į mitybą daugiau daržovių nebrangu net žiemą. Tam tikslui jas galite tiesiog užšaldyti.
„Iš tikrųjų šaldytos daržovės yra tokios pat maistingos kaip ir šviežios. Užšaldyti maisto produktai kartais net geriau išlaiko vitaminus ir mineralines medžiagas nei švieži, kurie lentynose išbuvo kelias dienas”, – rašo ekspertė.
Taip pat skaitykite:
Ji įvardijo keturias šaldytas daržoves, kurios gali būti naudingiausios, jei norite kontroliuoti kraujospūdį.
1. Šaldyti briuseliniai kopūstai
Straipsnyje rašoma, kad mitybos specialistė Ambrazia Sublette rekomenduoja valgyti šaldytus briuselinius kopūstus dėl juose esančių skaidulų, geležies, vitamino K ir kalio – pagrindinių maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą ir reguliuoja kraujospūdį.
2024 m. moksliniame žurnale „BMC Medicine” paskelbtame tyrime nustatyta, kad mityba, kurioje gausu kryžmažiedžių daržovių (Briuselio kopūstai yra būtent tokia daržovė), padeda sumažinti širdies ligų riziką, o kalio kiekis padeda kompensuoti per didelio natrio kiekio vartojimo poveikį ir plečia kraujagysles.
Be to, šiuose kopūstuose esanti ląsteliena gali pagerinti cholesterolio kiekį, o vitaminas K skatina arterijų sveikatą ir kalcio reguliaciją.
2. Šaldyti špinatai
Špinatai yra labai svarbus maisto produktas širdies sveikatai dėl didelio kalio ir magnio kiekio. Šie du mikroelementai padeda mažinti kraujospūdį. Kalio veikimas pasireiškia tuo, kad jis padeda pašalinti natrio perteklių ir mažina kraujagyslių sienelių įtampą.
Kita vertus, magnis veikia greta kalio, kaip teigiama 2020 m. moksliniame žurnale MDPI paskelbtame tyrime. Jis padeda reguliuoti kraujagyslių tonusą, leidžia joms atsipalaiduoti, gerina kraujotaką ir taip mažina širdžiai tenkančią įtampą.
Špinatuose taip pat gausu maistinių nitratų, kuriuos organizmas paverčia azoto oksidu – junginiu, atpalaiduojančiu kraujagysles, padedančiu pagerinti kraujotaką.
Šaldyti špinatai yra ne tik patogūs ir maistingi, bet ir labai universalūs. Kadangi prieš užšaldant jie jau yra blanširuoti, greitai paruošiami ir puikiai tinka įvairiems patiekalams gaminti.3. Šaldyti brokoliai
Brokoliuose gausu vitamino C, skaidulų ir antioksidantų, kurie padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Registruota dietologė Anne Alfred pateikė 2023 m. moksliniame žurnale MDPI paskelbto tyrimo rezultatus.
Pažymima, kad, jos duomenimis, skaidulinės medžiagos padeda mažinti MTL cholesterolio (vadinamojo „blogojo” cholesterolio) kiekį, kuris gali prisidėti prie apnašų susidarymo arterijose ir didinti širdies ligų ir insulto riziką.
Antioksidantai padeda mažinti uždegimą, kuris skatina hipertenziją. Faktas tas, kad nuo lėtinio uždegimo ilgainiui kraujagyslės susiaurėja ir sustingsta, o dėl to padidėja kraujospūdis ir taip apkraunama širdis. Brokoliuose esantys antioksidantai padeda neutralizuoti šį procesą.
4. Šaldyti žiediniai kopūstai
Žiediniuose kopūstuose stebėtinai daug skaidulinių medžiagų ir vitamino C, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Be to, skaidulos padeda ilgiau jaustis sotesniems, todėl padeda išlaikyti sveiką svorį ir išvengti aukšto kraujospūdžio.
Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti organizmą nuo aterosklerozės, hipertenzijos ir insulto.
Dėl švelnaus žiedinių kopūstų skonio ir universalumo jie yra pagrindinis šaldytų daržovių produktas.
Patarimai, kaip pasirinkti ir paruošti šaldytas daržoves
– Rinkdamiesi šaldytas daržoves, ieškokite tokių, kuriose nurodytos tik daržovės – be padažų, riebalų ar druskos.
– Šaldytas daržoves sumaišykite su kokteiliais.
– Daržoves virkite garuose arba kepkite, bet nevirkite, nes šis procesas gali sunaikinti vitaminą C ir B grupės vitaminus.
– Kombinuokite: sumaišykite kelias šaldytas daržoves, kad pagamintumėte skonio ir maistingųjų medžiagų turtingą sriubą.
Anksčiau My rašė apie 5 produktus, kurie padės sumažinti kraujospūdį. Buvo pažymėta, kad mokslininkai ir gydytojai į tokį sąrašą įtraukė žaliąją arbatą, ciberžolę, chia sėklas, juodąjį šokoladą ir burokėlių sultis.

