Žaliojoje arbatoje esantis kofeinas gali padidinti riebalų oksidaciją, tačiau yra veiksmingesnių būdų numesti svorio.
Dietologė įvertino nuomonę apie žaliosios arbatos naudą lieknėjant / My koliažas, nuotr. depositphotos.com
Egzistuoja nuomonė, kad žalioji arbata skatina svorio metimą, nes ji pagreitina riebalų deginimą organizme. Loughborough universiteto mitybos specialistė Bethan Krause dienraščiui „The Gdian” papasakojo, ar tai tikrai tiesa ir kiek šis metodas veiksmingas.
Kaip aiškina Krauzė, kai kalbame apie „riebalų deginimą”, turime omenyje riebalų oksidavimą organizme – lipidų skaidymą į riebalų rūgštis, kad jie būtų naudojami kaip kuras. Šis procesas yra labai svarbus svorio metimui ir „kūno rekompozicijai” – riebalų praradimui ir raumenų masės priaugimui.
Ji pažymi, kad reguliari mankšta gali padidinti riebalų oksidacijos greitį. Tačiau ji teigia, kad tam, jog maistas oksiduotų riebalus, jo vartojimas turi „atkartoti fizinio krūvio poveikį”.
Iš kur kilo mintis, kad žalioji arbata degina riebalus?
Krause pažymi, kad kofeinas, kurio yra žaliojoje arbatoje, palyginti didelėmis dozėmis tam tikromis aplinkybėmis didina riebalų oksidaciją. Jis styvina reakciją „mušk arba bėk”, padidindamas tokių hormonų, kaip adrenalinas ir noradrenalinas, kurie mobilizuoja energijos atsargas, išsiskyrimą.„Tačiau tai labai nedidelis kiekis, o tyrimai nėra labai geri – juo tikrai nereikėtų pasikliauti, jei bandote pakeisti savo kūno sudėtį”, – įspėja ji.
Vis dėlto, net jei intensyviai sportuosite ir oksiduosite daug riebalų, bet suvartosite daugiau kalorijų nei išeikvosite, jūsų kūno masė nesumažės.
Krauzė ragina nepasiduoti triukšmui dėl supermaisto ar papildų, o didinti fizinį krūvį ir palaipsniui mažinti suvartojamų kalorijų kiekį.
Anksčiau mitybos specialistė įvardijo 8 maisto produktus, kurie gali pagreitinti medžiagų apykaitą ir taip prisidėti prie viršsvorio metimo.